Cynamon używam do wytrwanych potraw i o wiele bardziej mi tam pasuje. Ale czasami zdarza mi się dosypywać go też do ciast i innych słodkich wypieków, zwykle jak wiem, że będzie je jadł też ktoś inny i dla niego będzie to idealna kompozycja smakowa. Wtedy wkładam do szufladki i zamykam na kluczyk wspomnienia kaszki manny polanej masełkiem i posypanej cynamonem – to jej obraz powstrzymywał mnie zawsze przed cieszeniem się nim jako jesienną przyprawą.
Tak ogólnie mówiąc, nie przepadam za wszelkimi jesiennymi i zimowymi przyprawami. Nie dla mnie grzane wina, herbaty z przyprawami czy nawet przyprawa do piernika. Moje świąteczne pierniczki są bez przypraw, goździki, tak jak cynamon, szanuję bardziej w wersji na słono, zimową herbatę wybieram z malinami. Tylko kardamon był dla mnie zawsze jedynym wyjątkiem wśród wszystkich jesienno-zimowych smaków.
Ale w tych przepisach podałam zawsze kardamon i cynamon. Można zamiennie. Podejrzewam, że najlepiej razem, ale osobno też będzie ok. W zasadzie niech każdy robi jak chce, ostatecznie najważniejsze, żeby smakowało.
Częstujcie się!
Ciasto z bananami
Składniki:
- 125 g masła
- 120 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g mąki
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia
- 5 bananów
- Kilka łyżek cukru trzcinowego
- Cynamon i kardamon
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, a potem dodawać pojedynczo jajka, nadal miksując. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miseczki, a potem dodawać do ciasta po połowie na zmianę z połową śmietany. Mieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przekładamy do foremki, na górze układamy banany przecięte na pół (środkiem banana do góry) i posypujemy je cukrem wymieszanym z przyprawami.
Pieczemy 45 minut w 170 st.C.
*ciasto z przepisu mojewypieki.com
Czekoladowe ciasto z gruszkami
Składniki:
- 4-5 gruszek
- 300 g cukru
- 500 ml wody
- Kardamon, cynamon, 4 goździki
- Sok z połowy cytryny
- 200 g masła
- 200 g czekolady (np. tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej)
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 3 łyżki mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki i w całości gotujemy w wodzie z cukrem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Idealne będą po około 10 minutach. Wyciągamy do ostygnięcia, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka i cukier ucieramy mikserem na jasną masę, a następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy szpatułką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Połowę ciasta (może być większa połowa) wylewamy do podłużnej foremki, układamy połówki gruszek i zalewamy pozostałą częścią ciasta.
Pieczemy 35 minut w 180 st. C.
Jabłka pod kruszonką (najłatwiejsze ever)
Składniki:
- 1kg jabłek
- Kardamon i cynamon
- 150 g masła
- 10 łyżek mąki
- 15 łyżek cukru
- Płatki migdałów
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na niezbyt drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami.
Składniki na kruszonkę, czyli masło, mąkę i cukier zagniatamy i wykładamy kawałeczkami na jabłka przełożone do naczynia żaroodpornego. Jak widać na zdjęciu naczynie może być jedno albo kilka mniejszych.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st.C, po około 15 minutach od włożenia do piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi.
Nie jestem jakąś wielką fanką cynamonu – używam go bardzo okazjonalnie. Nawet czasem do jabłek mi do końca nie pasuje 😀
Zgadzam się, na cynamon to musiałabym mieć jakiegoś specyficznego smaka. A to się bardzo rzadko zdarza.
Czy mogłabyś łyżki zamienić na gramy? Łyżka łyżce nierówna.