Tytuł mógłby też brzmieć: 3 ciasta, które łączy jeden składnik: cynamon. I to najlepiej potwierdza, że są one kwintesencją jesieni. A ja nie znoszę cynamonu, ale kocham jesień.  

Cynamon używam do wytrwanych potraw i o wiele bardziej mi tam pasuje. Ale czasami zdarza mi się dosypywać go też do ciast i innych słodkich wypieków, zwykle jak wiem, że będzie je jadł też ktoś inny i dla niego będzie to idealna kompozycja smakowa. Wtedy wkładam do szufladki i zamykam na kluczyk wspomnienia kaszki manny polanej masełkiem i posypanej cynamonem – to jej obraz powstrzymywał mnie zawsze przed cieszeniem się nim jako jesienną przyprawą.  

Tak ogólnie mówiąc, nie przepadam za wszelkimi jesiennymi i zimowymi przyprawami. Nie dla mnie grzane wina, herbaty z przyprawami czy nawet przyprawa do piernika. Moje świąteczne pierniczki są bez przypraw, goździki, tak jak cynamon, szanuję bardziej w wersji na słono, zimową herbatę wybieram z malinami. Tylko kardamon był dla mnie zawsze jedynym wyjątkiem wśród wszystkich jesienno-zimowych smaków.  

Ale w tych przepisach podałam zawsze kardamon i cynamon. Można zamiennie. Podejrzewam, że najlepiej razem, ale osobno też będzie ok. W zasadzie niech każdy robi jak chce, ostatecznie najważniejsze, żeby smakowało.  

Częstujcie się!  

Ciasto z bananami  

Składniki: 

  • 125 g masła 
  • 120 g drobnego cukru  
  • 3 jajka 
  • 180 g mąki 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej 
  • 100 g śmietany 18%  
  • 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia 
  • 5 bananów  
  • Kilka łyżek cukru trzcinowego  
  • Cynamon i kardamon  

Przygotowanie: 

Masło i cukier utrzeć na puszystą masę, a potem dodawać pojedynczo jajka, nadal miksując. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miseczki, a potem dodawać do ciasta po połowie na zmianę z połową śmietany. Mieszać delikatnie szpatułką.  

Ciasto przekładamy do foremki, na górze układamy banany przecięte na pół (środkiem banana do góry) i posypujemy je cukrem wymieszanym z przyprawami.  

Pieczemy 45 minut w 170 st.C.  

*ciasto z przepisu mojewypieki.com 

Czekoladowe ciasto z gruszkami  

Składniki: 

  • 4-5 gruszek  
  • 300 g cukru  
  • 500 ml wody  
  • Kardamon, cynamon, 4 goździki  
  • Sok z połowy cytryny 
  • 200 g masła 
  • 200 g czekolady (np. tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej) 
  • 4 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 3 łyżki mąki  
  • Łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie: 

Gruszki obieramy ze skórki i w całości gotujemy w wodzie z cukrem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Idealne będą po około 10 minutach. Wyciągamy do ostygnięcia, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.  

Czekoladę roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajka i cukier ucieramy mikserem na jasną masę, a następnie dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy szpatułką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. 

Połowę ciasta (może być większa połowa) wylewamy do podłużnej foremki, układamy połówki gruszek i zalewamy pozostałą częścią ciasta.  

Pieczemy 35 minut w 180 st. C.  

Jabłka pod kruszonką (najłatwiejsze ever) 

Składniki: 

  • 1kg jabłek  
  • Kardamon i cynamon 
  • 150 g masła  
  • 10 łyżek mąki  
  • 15 łyżek cukru  
  • Płatki migdałów 

Przygotowanie:  

Jabłka obieramy i kroimy na niezbyt drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami.  

Składniki na kruszonkę, czyli masło, mąkę i cukier zagniatamy i wykładamy kawałeczkami na jabłka przełożone do naczynia żaroodpornego. Jak widać na zdjęciu naczynie może być jedno albo kilka mniejszych.  

Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st.C, po około 15 minutach od włożenia do piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi.